Antrenör Uğur Çetin; Paleo Diyeti

Paleo diyeti, avcı-toplayıcı atalarımızın yediği gıdalara benzer bir beslenme şeklidir. Paleo diyeti, işlenmiş gıdalar ve şekerler gibi modern diyetlerde bulunan birçok gıdayı ortadan kaldırır ve bunun yerine, et, balık, sebzeler, meyveler, kuruyemişler ve tohumlar gibi tam, doğal gıdaları önerir.
Paleo diyetinin temel amacı, vücudun sağlıklı bir şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu besinleri sağlamaktır. Paleo diyeti, karbonhidrat alımını sınırlandırmaz ve sağlıklı yağları da içerir. Ancak, işlenmiş gıdalar, şekerler ve tahıllar gibi modern diyetlerde bulunan birçok gıda türünü ortadan kaldırır.
Paleo diyeti, kilo verme, inflamasyonu azaltma, kan şekeri seviyelerini düzenleme ve bağışıklık sistemini güçlendirme gibi birçok fayda sağlayabilir. Ancak, bazı uzmanlar Paleo diyetinin bazı besin gruplarını sınırlandırması ve diğerlerine ağırlık vermesi nedeniyle dengesiz olabileceğine inanır. Ayrıca, Paleo diyeti, tüketilen hayvanların ve bitkilerin kalitesi ile ilgili sorunlar nedeniyle eleştirilir.
Paleo diyeti öncesinde bir sağlık uzmanına danışmak ve diyetin kişinin ihtiyaçlarına uygun olup olmadığı hakkında bilgi almak önemlidir. Herhangi bir diyet programı, bir yaşam tarzı değişikliği olarak ele alınmalı ve kişinin bireysel sağlık ve ihtiyaçlarına göre uyarlanmalıdır.